piątek, 20 lipca 2018

Jak grillować bakłażana?


Bakłażan i warzywa w pudełku

Wegetarianizm zyskuje sobie coraz więcej zwolenników. Liczba pysznych dań, jakie można przygotować bez mięsa, jest nieskończona, o czym można się przekonać na stronie z przepisami. Ale co w przypadku grilla? W końcu grillowanie kojarzy się przede wszystkim z mięsem. Jednym z pomysłów jest grillowany bakłażan -  warzywo, które w tej postaci jest wyjątkowo smaczny.

W jaki sposób należy grillować bakłażana? Przede wszystkim najpierw pokrój go w plastry. Do samego grillowania tego warzywa nada się klasyczny ruszt, ewentualnie patelnia grillowa. Jeżeli zależy Ci na zdrowej diecie czy też po prostu odchudzasz się, nie musisz dodawać tłuszczu. Jeśli nie, użyj oliwy z oliwek oraz specjalnego pędzla, którym nałożysz cienką warstwę na bakłażana.
Samo grillowanie nie będzie trwało długo. Trzeba też uważać, żeby warzywa nie rozgotować, bo to rodzi ryzyko straty niepowtarzalnych walorów zarówno smakowych, jak i odżywczych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz